Werkwijze

Vanuit mijn liefde voor dit ras wil ik graag bijdragen aan de toekomst van dit ras. Omdat mijn honden een super karakter hebben en uitstekend voldoen aan de ras standaarden heb ik besloten om nestjes te fokken.

Ik werk uitsluitend volgens de reglementen van De Vereniging van het Nederlands Kooikerhondje (VHNK).
In de praktijk houdt dit in dat mijn teefje, Famke, vrij is van ENM en van VWD en ook geen drager is van het gen. Verder worden haar ogen elke 2 jaar getest op afwijkingen en heeft ze onderzoek gehad naar Patella Luxatie. Daarnaast heeft ze aan verschillende dogshows meegedaan waarbij ze 2x uitmuntend heeft gescoord. Ook heeft ze een gedragsverklaring.

Om te fokken ga ik eerst op zoek naar een reu dat mij qua type aanspreekt. Via het onlineprogramma ZooEasy, waar alle bekende gegevens van alle honden met stamboom in staan, kijk ik naar erfelijke ziektes tot 5 generaties terug.Ook het inteelt coëfficiënt wordt daarmee berekend, Daarna vul ik gegevens aan met het register van het hele kooiker bestand. Dan kan je kijken welke voorouders in de combinatie zitten, liefst geen stapeling van dezelfde honden, en liefst ook geen stapeling qua ziektes.Ook bereken in de % van ziektes in de nakomelingen over 6 geslachten bij beide ouder dieren.

De ziektes die in dit ras komen zijn : (poly) Myositis (waar actief onderzoek naar gedaan wordt om het gen in het DNA te lokaliseren) VWD,ENM,PL (patella luxatie), Epileptie, Cataract (HED). Afwijkingen van de rasstandaard kunnen zijn : te witte vacht, Piraat (oog in het wit), Wit oor, kortere staart, knikstaart, gebitsfoutjes, te groot/te klein.

Het doel is en blijft om een zo goed mogelijk nestje te fokker qua bloedlijnen, raskenmerken en vooral qua karakter. Desalniettemin is dat helaas geen garantie dat er geen ziektes meer kunnen voorkomen. Dus ook voor mensen die een kooikerpup willen is mijn advies om je te verdiepen in het ras op alle fronten!

Famke heeft in 2016, op 3,5 jarige leeftijd, haar eerste nestje gekregen. Ze is een rustige en zorgzame moeder. Alle pups worden in de huiskamer geboren en groeien hier ook op. Dat is erg belangrijk voor de socialisatie en een evenwichtige start van hun leventje. Alle pups worden daarnaast ingeënt, ontwormt, door de rasvereniging ‘ingetekend’ en gechipt door de Raad van beheer.  Daarnaast krijgen de pups gelijk een DNA onderzoek. Het DNA moet ook van beide ouders bekend zijn, zodat het bewijs wordt geleverd dat de vader ook daadwerkelijk de vader is. Alle pups hebben een stamboom.

Bij de overdracht van de pup is er sprake van een contract waarbij rechten en plichten van verkoper en koper worden benoemd.

Als alles mee zit kunnen we in 2020 nog een laatste nestje fokken met Famke, omdat ze vorig jaar eerder dan normaal loops werd zou die optie weer open zijn. (juni loops en augustus geboorte pups en okt naar nw baasjes)

Voor contact Klik dan hier.)